Samsung: Το χρονικό της ανόδου και πτώσης μιας «αυτοκρατορίας»

Η Samsung, της οποίας ο πρόεδρος παραιτήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, ιδρύθηκε το 1938 ως εμπορική εταιρεία με μόλις 40 υπαλλήλους, ενώ κατέληξε να γίνει ο μεγαλύτερος Νοτιοκορεάτικος όμιλος με 200.000 εργαζομένους και 59 θυγατρικές εταιρείες.

Μια εβδομάδα μετά τη δίωξη που απαγγέλθηκε στον Λι Κουν-Χι για αθέτηση πίστης και φοροδιαφυγή, ο 66χρονος πρόεδρος του κορυφαίου βιομηχανικού κολοσσού ζήτησε σε μαγνητοσκοπημένη τηλεοπτική του εμφάνιση μια «εκ βάθους καρδίας συγγνώμη» για το σκάνδαλο που προκάλεσε και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη των πράξεών του. «Μετανιώνω», υποστήριξε, «όμως πιστεύω ότι είναι καιρός να φύγω, παίρνοντας μαζί μου όλα τα λάθη του παρελθόντος».

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση τέσσερα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος, Λι Χακ-Σου, ο οποίος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει στα τέλη Ιουνίου.

Ο 66χρονος πήρε τα ηνία της εταιρείας μετά το θάνατο του πατέρα του, Λι Μπαϊνγκ-Τσαλ, το 1987. πριν από είκοσι χρόνια είχε δηλώσει στους υπαλλήλους του ομίλου ότι θα μετέτρεπε την Samsung σε έναν παγκόσμιο ηγέτη. Μετά το σκάνδαλο ζήτηση συγνώμη που θα αθετήσει το λόγο του.

Ο Λι Μπαϊνγκ-Τσαλ ίδρυσε την εμπορική εταιρεία το 1938, η οποία είχε σημαντική ανάπτυξη έως το 1950 όταν η εισβολή της Βόρειας Κορέας εκμηδένισε την αξία της. Όταν ο πόλεμος τελείωσε το 1953, ο πατέρας Λι μετέφερε την επιχείρηση στον βιομηχανικό κλάδο, δημιουργώντας ένα ζαχαρουργείο και ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας.

Στην συνέχεια ακολούθησε η είσοδος σε τομείς όπως αυτό της ασφάλισης, των αξιόγραφων και των πολυκαταστημάτων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Samsung μεταφέρθηκε στον κλάδο των μαζικών επικοινωνιών, ιδρύοντας έναν ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό.

Η Samsung και άλλοι οικογενειακής ιδιοκτησίας όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων σημείωσαν τεράστια ανάπτυξη από το 1961 έως το 1979 κάτω από την ηγεσία του Προέδρου Παρκ Τσουνγκ-Χι, ο οποίος ξεκίνησε το οικονομικό θαύμα της χώρας μέσω μιας διπλής πολιτικής, αυτής του προστατευτισμού και της κρατικής στήριξης των ομίλων.

Το 1969 ιδρύθηκε η Samsung Electronics και το πρώτο προϊόν της οποίας ήταν μια ασπρόμαυρη τηλεόραση. Η επιχείρηση άρχισε μαζικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη ώστε να αναδειχθεί τελικά ως μια από της μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο. Το 1993, ο Λι Κουν-Χι ανακοίνωσε τη «Νέα Διοίκηση», ένα σχέδιο παγκόσμιας επιτυχίας που εστίαζε στη μετατροπή της Samsung από μια ποσοτική εταιρεία σε μια ποιοτική. Την ίδια χρονιά έγινες η μεγαλύτερη παραγωγός επεξεργαστών μνήμης και το 2001 έφτασε να παράγει 50 εκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90′ η Samsung κατάφερε να δημιουργήσει μια τέτοια δυναμική ώστε να βγει «αλώβητη» από την ασιατική κρίση το 1997 έως 1998. Οι τρεις από τις βασικές «οντότητες» του ομίλου είναι η Samsung Electronics, η Samsung Engineering & Construction και η Samsung Heavy Industries, ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγία του κόσμου.

Ο όμιλος επίσης συμμετέχει στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στον ασφαλιστικό, στην παραγωγή μηχανημάτων, χημικών προϊόντων, σε εμπορικές επιχειρήσεις ενώ θυγατρική της είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Σεούλ.

Η Samsung, το όνομα της οποίας σημαίνει «Τρία Αστέρια», ασκεί τεράστια επιρροή στη Νότια Κορέα. Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ανέρχονται στα 280,8 δισ. δολάρια, ενώ η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 70 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά, περισσότερο από το 20% της αξίας των συνολικών εξαγωγών της χώρας!

Η παραίτησή του πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της πανίσχυρης υπηρεσίας στρατηγικού σχεδιασμού, που έχει δεχθεί έντονες κριτικές για την πολιτική επιρροή που ασκεί. Η δίωξη κατά του κ. Λι υπήρξε αποτέλεσμα έρευνας που ξεκίνησε όταν πρώην σύμβουλος της Samsung κατηγόρησε τον όμιλο, στα τέλη του περασμένου έτους, για τη δημιουργία παράνομου ταμείου δωροδοκίας πολιτικών και γραφειοκρατών (ο πρόεδρος του ομίλου δεν κατηγορήθηκε για δωροδοκία).

Ο πρόεδρος της Samsung δεν συνελήφθη, με τη δικαιολογία των εισαγγελικών αρχών ότι κάτι τέτοιο «θα διατάρασσε σημαντικά» τη λειτουργία του ομίλου και «θα επηρέαζε αρνητικά την οικονομία μας εν μέσω ακραίων συνθηκών ανταγωνισμού διεθνώς». Εκπρόσωπος της Samsung δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση είναι το πρώτο σκέλος ευρύτερης διαδικασίας, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια, την αυτονομία της διοίκησης και το τέλος ενός περίπλοκου συστήματος συμμαχιών που έδινε στον κ. Λι τεράστια δύναμη, παρότι ο ίδιος έλεγχε μικρά μερίδια στις εταιρείες του ομίλου. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι «δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο από απλή αλλαγή προσώπων. Η οικογένεια Λι θα εξακολουθήσει να κινεί τα νήματα».

Αναδημοσίευση απο το kathimerini.gr

Ίσως σας αρέσουν επίσης…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *