Βενζίνη: Σώστε τα λίτρα σας

petrol

Σήμερα και μάλλον μετά από αρκετές μέρες, καθώς ήμουν στον δρόμο έριξα μια ματιά στις τιμές τις βενζίνης και διαπίστωσα πως και πάλι άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα.. γεγονός που επιβεβαίωσα ρίχνοντας μια ματιά στο πολύ καλό gasprices.gr, στο οποίο μπορείτε να δείτε ποιο πρατήριο έχει τις χαμηλότερες τιμές στην περιοχή που θέλετε.

Δυστυχώς όμως  με τις τιμές δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη, μια και είναι δύσκολο να ψάχνει κανείς συνεχώς τις τιμές και να κάνει χιλιόμετρα για να βρει φτηνή βενζίνη και πετρέλαιο. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει είναι να «σώσει” κάποια λίτρα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Γεμίστε το όχημά σας νωρίς το πρωί . Γιατί η θερμοκρασία εδάφους είναι χαμηλή. Σ” όλα τα πρατήρια βενζίνης οι δεξαμενές είναι υπόγειες. Επομένως , όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Αν γεμίσετε δηλαδή απόγευμα, ή βράδυ, το λίτρο σας  δεν θα είναι ακριβώς 1 -ένα- λίτρο.
  2. Όταν γεμίζετε ο ίδιος-ίδια σε self service-πρατήρια, μην βάζετε την αντλία στην υψηλή ταχύτητα. Από τις τρεις ταχύτητες/στάδια, – χαμηλό στάδιο, μεσαίο κι υψηλό,- το χαμηλό ελαχιστοποιεί τις αναθυμιάσεις που δημιουργούνται απ” την βενζίνη. Σ” όλες οι μάνικες προκαλείται μια επιστροφή αναθυμιάσεων. Εάν γεμίζετε στο γρήγορο, ένα μέρος του καυσίμου, που πηγαίνει στο ρεζερβουάρ μετατρέπεται σε αναθυμιάσεις βενζίνης κι έτσι στην πραγματικότητα παραλαμβάνετε λιγότερο καύσιμο.
  3. Ένα  ακόμα σημαντικό, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι  να κάνετε ανεφοδιασμό, όταν το απόθεμα βενζίνης σας είναι περίπου στη μ έ σ η . Διότι, όσο περισσότερο καύσιμο έχετε στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του. Η βενζίνη εξατμίζεται γρηγορότερα απ” ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
  4. Εάν την ώρα που εισέρχεστε, δείτε ότι γίνεται ανεφοδιασμός του βενζινάδικου από βυτιοφόρο, μην γεμίζετε αν δεν είναι άμεση ανάγκη. Είναι πολύ πιθανό το καύσιμο να έχει ανακατευτεί κατά τον ανεφοδιασμό και να πάρετε μαζί τα ακάθαρτα συστατικά, που συνήθως κάθονται στον πάτο της δεξαμενής του αυτοκινήτου σας.
  5. Ελέγξτε για την σωστή πίεση ελαστικών. Οι πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής κάθε οχήματος πρέπει να τηρούνται απόλυτα τόσο για τη σωστή κύλιση του οχήματος και την οδική συμπεριφορά του αλλά και για την οικονομία καυσίμου που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3,5%.
  6. Περιορίστε το βάρος του οχήματος.  Βγάλτε κάθε περιττό  αντικείμενο από τον χώρο των αποσκευών το οποίο αποτελεί περιττό βάρος για το αυτοκίνητό σας. Υπολογίζεται ότι στα μεγαλύτερα οχήματα, αύξηση του φορτίου κατά 50 κιλά, αυξάνει την κατανάλωση κατά 2%.

Ίσως σας αρέσουν επίσης…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *