Αδικο & αντιαναπτυξιακό μέτρο η αύξηση φόρου στην κινητή τηλεφωνία

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας παρέχουν στους πολίτες το αγαθό της επικοινωνίας. Η ΕΕΚΤ επισημαίνει ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών, και μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ πλήττεται η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

woman on mobile phone

Επιβολή φόρου στην καρτοκινητή

O νέος φόρος 12% που επιβάλλεται στην καρτοκινητή θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις πλέον ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών, όπως οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι, που αποτελούν το 53% των χρηστών καρτοκινητής, αλλά και στους χρήστες ασθενέστερου κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου που αποτελούν το 57% των χρηστών.

Τέλος συνδρομητών

Η Ελλάδα έχει ήδη την υψηλότερη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία (ειδικό τέλος συν ΦΠΑ) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για το λόγο αυτό διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές συγκριτικά με την ΕΕ, παρά τις συνεχείς μειώσεις των τιμολογίων από όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η νέα αύξηση μειώνει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των πολιτών ενώ η θεωρούμενη ως «υψηλή» χρήση (άνω των 150 ευρώ/ μήνα) θα πλήξει ιδιαίτερα χιλιάδες επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει φόρο επί του φόρου καθώς το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που έχει ήδη επιβληθεί, υπόκειται και σε ΦΠΑ 19%.

Ευρυζωνικότητα

Ο ειδικός φόρος-τέλος που έχει επιβληθεί στους συνδρομητές συμβολαίου και η προτεινόμενη πρόσθετη φορολόγηση σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την πρόσβαση των πολιτών της στο Διαδίκτυο.

Ανάπτυξη

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνδυασμό με σειρά θεμάτων όπως η ταυτοποίηση των καρτοκινητών, το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο αδειοδοτικό καθεστώς των σταθμών βάσης κ.α., θέτουν πλέον σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία και την ανάπτυξη ενός κρίσιμου για την ανάπτυξη της χώρας και οικονομικά υγιούς κλάδου, όπως η κινητή τηλεφωνία, ο οποίος έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και κάθε χρόνο επενδύει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη υποδομών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *