Εξαιρετικές επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας παρουσιάζει ο Internet Explorer

Όπως αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα η ανεξάρτητη εταιρία ερευνών και δοκιμών ασφαλείας, NSS Labs, ο Internet Explorer της Microsoft εγγυάται υψηλά επίπεδα ασφάλειας για τους χρήστες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας που διεξήγαγε η NSS Labs αναφορικά με την ασφάλεια των χρηστών, κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο, ο Internet Explorer 8 και ο Internet Explorer 9 προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι του κακόβουλου λογισμικού, ειδικά σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (socially-engineered malware). Συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα αποδεικνύει ότι η τελευταία έκδοση του browser της Microsoft, Internet Explorer 9 (beta), έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών απειλών, σε ποσοστό 99%, ενώ ο Internet Explorer 8 παρουσιάζει εξίσου υψηλές επιδόσεις ασφαλείας, «μπλοκάροντας» το κακόβουλο υλικό, σε ποσοστό 90%.

Η ενισχυμένη αυτή προστασία εξασφαλίζεται από τον browser της Microsoft χάρη στην εφαρμογή SmartScreen. Το πρωτοποριακό αυτό χαρακτηριστικό ενημερώνει για τον κίνδυνο downloading επιβλαβούς περιεχομένου, ανιχνεύοντας και παρεμποδίζοντας ιστοσελίδες, οι οποίες είτε εμπεριέχουν κακόβουλο λογισμικό, είτε επιτρέπουν την υποκλοπή στοιχείων (phishing). Επιπλέον, ο Internet Explorer 9 ενσωματώνει καινοτόμα στοιχεία για την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως η εφαρμογή SmartScreen Application Reputation, η οποία παρουσιάζει ακόμα πιο αυστηρές προειδοποιήσεις σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος downloading κακόβουλου υλικού.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας, η κα Κική Καρακατσάνη, Windows Client Manager της Microsoft Ελλάς δήλωσε: «Η έρευνα της NSS Labs επιβεβαιώνει την υψηλή προστασία που παρέχει ο Internet Explorer στους χρήστες. Το ζήτημα της ασφάλειας για εμάς είναι μείζονος σημασίας και βασική προτεραιότητα, καθώς οι ηλεκτρονικές απειλές και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σήμερα στο Διαδίκτυο πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι χρήστες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη, που απορρέουν από το Internet και όχι να ανησυχούν διαρκώς μήπως πέσουν θύματα απάτης. Για το λόγο αυτό, στις τελευταίες εκδόσεις του Internet Explorer, 8 και 9, έχουν ενσωματωθεί καινοτόμες λειτουργίες που εγγυώνται την καλύτερη δυνατή προστασία από τις διάφορες απειλές».

Παράλληλα, ο Στέφανος Κωφόπουλος (aka Titanas), εξειδικευμένος blogger σε θέματα τεχνολογίας, Pestaola.gr σχολίασε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας της NSS για το 3ο τρίμηνο του 2010 αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο πόσο ασφαλής και «έξυπνος» είναι ο IE με SmartScreen URL filtering ενάντια σε κάθε κακόβουλη προσπάθεια επίθεσης με socially engineered malware». Επιπλέον, ο Γιάννης Καρακατσάνης, εξειδικευμένος blogger σε θέματα τεχνολογίας, ιδιοκτήτης του XBLOG.gr, δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας της NSS αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει γίνει σε επίπεδο ασφαλείας στον Internet Explorer από την Microsoft, κάτι που επιτρέπει στους χρήστες να είναι ασφαλείς κατά την περιήγησή τους στο Ιnternet».

Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, ειδικά σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (socially-engineered malware) αναφέρονται στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να προσβάλλουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των χρηστών, επωφελούμενοι των επαφών και των προσωπικών σχέσεων των τελευταίων και όχι πιθανών κενών ασφαλείας του λογισμικού. Οι επιθέσεις τέτοιου τύπου παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντική αύξηση, ενώ έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι χρήστες δέχονται κακόβουλο λογισμικό μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων που λαμβάνουν από τις επαφές τους, τα οποία τους προτρέπουν να «κατεβάσουν» κάποιο αρχείο.

Η εταιρία, NSS Labs, διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα έρευνες αναφορικά με την προστασία που παρέχουν οι διάφοροι browsers στους χρήστες έναντι του κακόβουλου λογισμικού σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο θεωρείται ως η συχνότερη και με μεγαλύτερο αντίκτυπο απειλή ασφαλείας, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χρήστες του Διαδικτύου. Η τελευταία αυτή έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία, εμπειρικά αποδεδειγμένα, τα οποία συλλέχθηκαν σε διάστημα 11 ημερών, μέσα από 39 ξεχωριστά τεστ που έτρεξαν ανά εξάωρο, στις πιο πρόσφατες εκδόσεις των διαφόρων browser, σε κάθε μία από τις οποίες προστέθηκε και ένα νέο κακόβουλο λογισμικό. Διεξοδικότερη περιγραφή της έρευνας της NSS Labs, καθώς και εκτενής ανάλυση των συμπερασμάτων της, φιλοξενούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρίας: http://www.nsslabs.com/research/endpoint-security/browser-security/web-browser-group-test-socially-engineered-malware-q3-2010.html .

Οι χρήστες που επιθυμούν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν τη beta έκδοση του Internet Explorer 9, προκειμένου να επωφεληθούν από τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας που προσφέρει, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.beautyoftheweb.com

Ίσως σας αρέσουν επίσης…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *