Ιάπωνες σχεδιάζουν ανελκυστήρα για τα…αστέρια!

Καμιά φορά η επιστημονική φαντασία αποδεικνύεται αντάξια της πραγματικότητας και τελικά…δικαιώνεται. Αυτό που πρώτος οραματίσθηκε ο συγγραφέας Άρθουρ Κλάρκ στο βιβλίο του «Οι πηγές του παραδείσου – The Fountains of Paradise » το 1979, έρχονται τώρα Ιάπωνες επιστήμονες για να το πραγματοποιήσουν: έναν ανελκυστήρα προς το διάστημα, που θα φθάνει σε ύψος 38 χιλιομέτρων και θα ανεβοκατεβαίνει.

Όσο κι αν ακούγεται απίθανη ιδέα, ένας ανελκυστήρας προς τα αστέρια δεν έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της επιστήμης, απλώς συνιστά ένα πολύ πολύπλοκο μηχανικό έργο. Η Ιαπωνία εμφανίζεται φιλόδοξη και αισιόδοξη ότι η μεγάλη ακαδημαϊκή και βιομηχανική υποδομή της μπορεί, με συνεργασία, να λύσει αυτά τα ζητήματα και έχει μάλιστα κατ” αρχήν εκτιμήσει το κόστος του έργου στο μάλλον χαμηλό ποσό του 1 τρισ. γεν (περίπου 5 δισ. λίρες).
Η μεγαλύτερη τεχνική πρόκληση είναι τα καλώδια. Ως καλύτερη λύση για το υλικό κατασκευής τους προτείνονται οι νανοσωλήνες άνθρακα, που έχουν εντυπωσιακές ιδιότητες και μπορούν να σχηματίσουν ίνες. Η μαζική παραγωγή αυτών των ινών αποτελεί ήδη βασικό στόχο των μεγάλων ιαπωνικών εταιριών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μηχανολογίας Γιόσιο Αόκι, του πανεπιστημίου Νίχον, και διευθυντή της Ιαπωνικής Ένωσης Διαστημικού Ανελκυστήρα, το καλώδιο πρέπει να είναι περίπου τέσσερις φορές ισχυρότερο από ό,τι είναι τώρα η ισχυρότερη ίνα από νανοσωλήνες άνθρακα ή 180 φορές ισχυρότερο από τον χάλυβα!

via kathimerini

Ίσως σας αρέσουν επίσης…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *