28 Ιανουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

personal_dataΌταν πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο, πρέπει να μπορούμε να επισκεφτούμε όποια ιστοσελίδα επιθυμούμε, με ασφάλεια και σιγουριά. Σύμφωνα, όμως, με το Διατλαντικό Διάλογο Καταναλωτών (TACD), οι καταναλωτές, όταν αντιμετωπίζουμε υπερβολικούς περιορισμούς, μεροληπτικούς όρους χρήσης, παραβιάσεις του απορρήτου, χωρίς να το γνωρίζουμε οι ίδιοι ή να έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας, είμαστε ευάλωτοι, σε υποκλοπές προσωπικών μας στοιχείων και κωδικών, σε απάτες και άλλους κινδύνους.

Το διαδίκτυο έχει γίνει, πλέον, βασικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές το χρησιμοποιούμε. Και, όμως, είμαστε εκτεθειμένοι, σε κινδύνους, που προέρχονται, από επικίνδυνα προγράμματα, και από ανασφαλή συστήματα. Καθώς και η νέα τεχνολογία εξελίσσεται, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματά μας, στο ψηφιακό περιβάλλον, λαμβάνονται υπόψη και προστατεύονται, εξίσου, με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Προστασία των Προσωπικών δεδομένων, το ΚΕ.Π.ΚΑ., ως μέλος του Διατλαντικού Διαλόγου Καταναλωτών, ενώνει τη φωνή του, με Ενώσεις Καταναλωτών, από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Ζητούμε να υιοθετηθούν τα δικαιώματά μας, στο ψηφιακό περιβάλλον, τα οποία είναι:

  • Δικαίωμα, στην πρόσβαση, σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Οι καταναλωτές πρέπει, να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση, σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιθυμούμε. Δεν είναι δυνατόν οι πάροχοι να επιλέγουν, που θα πλοηγηθούμε, πριν από εμάς, χωρίς εμάς, για εμάς.
  • Δικαίωμα, στην πρόσβαση, στην ψηφιακή πληροφορία. Οι καταναλωτές πρέπει να μπορούμε να «κατεβάσουμε» οποιαδήποτε ψηφιακή πληροφορία επιλέγουμε, για προσωπική χρήση, χωρίς αυτές μας οι ενέργειες να παρακολουθούνται και να ποινικοποιούνται.
  • Δικαίωμα, στην πρόσβαση, σε ασφαλή δίκτυα και υπηρεσίες. Η ασφάλεια είναι ακρογωνιαίος λίθο, για όλα τα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Η ασφάλεια του διαδικτύου αποτελεί ευθύνη των επιχειρήσεων και όχι των καταναλωτών. Οι συνέπειες οποιασδήποτε αποτυχίας των συστημάτων ασφαλείας του διαδικτύου πρέπει να βαρύνουν τις επιχειρήσεις και όχι εμάς, τους καταναλωτές.
  • Δικαίωμα, στο απόρρητο της ιδιωτικής μας ζωής και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουμε οι ίδιοι τον έλεγχο, για οποιαδήποτε πληροφορία, διακινείται, στο διαδίκτυο, για εμάς. Δεν είναι δυνατόν η αγορά, μέσω διαδικτύου, μιας υπηρεσίας, να αποτελεί μέσο, για τη συλλογή των προσωπικών και καταναλωτικών δεδομένων και να μας μετατρέπει, σε στόχο του μάρκετινγκ.
  • Δικαίωμα, στη συμβατότητα προγραμμάτων και συσκευών. Τα προγράμματα και οι συσκευές πρέπει να λειτουργούν, με τρόπο, που να μας διευκολύνει, να κάνουμε τις «εργασίες», που επιθυμούμε, ανεξάρτητα, από το εάν έχουν παραχθεί, από την ίδια ή από διαφορετικές εταιρίες.
  • Δικαίωμα, στην ελεύθερη πρόσβαση. Οι καταναλωτές δικαιούμαστε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, το μορφωτικό μας επίπεδο, την κοινωνική μας τάξη, την οικονομική μας κατάσταση ή τη σωματική μας ακεραιότητα.
  • Δικαίωμα, στην πλουραλιστική πληροφόρηση. Οι καταναλωτές πρέπει να χρησιμοποιούν, ελεύθερα, το διαδίκτυο, ως ένα χώρο ανοιχτό, σε πληροφόρηση, χωρίς περιορισμούς. Πρέπει να έχουμε πρόσβαση, σε οποιαδήποτε «φωνή» και άποψη, όχι μόνο, στις απόψεις λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.

Ίσως σας αρέσουν επίσης…

2 Σχόλια

  1. Ο/Η Evangelia Kekeleki λέει:

    Εκ μέρους του ΚΕ.Π.ΚΑ. θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την προβολή της πρασπάθειάς μας να διεκδικήσουμε μια υψηλότερη προστασία των καταναλωτών στο ψηφιακό περιβάλλον. Η ενέργεια αυτή μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την εθελοντική μας προσφορά.
    Ν. Τσεμπερλίδης Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ.
    Ε.Κεκελέκη Γεν. Γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ.

  2. Ο/Η Evangelia Kekeleki λέει:

    Εκ μέρους του ΚΕ.Π.ΚΑ. θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την προβολή της πρασπάθειάς μας να διεκδικήσουμε μια υψηλότερη προστασία των καταναλωτών στο ψηφιακό περιβάλλον. Η ενέργεια αυτή μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την εθελοντική μας προσφορά.
    Ν. Τσεμπερλίδης Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ.
    Ε.Κεκελέκη Γεν. Γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *