Η Apple αναβαθμίζει το Final Cut Studio με περισσότερα από 100 νέα χαρακτηριστικά

H Apple πρόσφατα ανακοίνωσε μια σημαντική αναβάθμιση στο Final Cut Studio, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 100 νέα χαρακτηριστικά και τις νέες εκδόσεις των Final Cut Pro, Motion, Soundtrack Pro, Color και Compressor. Στο Final Cut Studio  περιλαμβάνεται το Final Cut Pro 7 το οποίο επεκτείνει την οικογένεια των ProRes codecs της Apple ώστε να υποστηρίζουν σχεδόν κάθε ροή εργασίας, καθώς και το Easy Export το οποίο εξάγει άμεσα αρχεία σε μια πληθώρα από format.

finalcut studio

Επίσης, υποστηρίζει το iChat Theater για συνεργασία σε πραγματικό χρόνο. Το Motion 4 περιλαμβάνει βελτιωμένα εργαλεία όπως 3D σκιές, αντανακλάσεις και βάθος χώρου για τη δημιουργία καταπληκτικών κινούμενων γραφικών και οπτικών εφέ, ενώ το Soundtrack Pro 3 διαθέτει νέα multitrack εργαλεία ήχου, τα οποία βελτιώνουν τη διαδικασία του post production. To Color 1.5 παρέχει καλύτερη συνεργασία με το Final Cut Pro και υποστηρίζει ανάλυση πραγματικού χρώματος (full color), ενώ το Compressor 3.5 περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά που διευκολύνουν την εγκατάσταση και την παραμετροποίηση των επιλογών εξαγωγής αρχείων. Με τιμή 884€*, το νέο Final Cut Studio είναι κατά 265€* φθηνότερο από την προηγούμενη έκδοση, ενώ σαν αναβάθμιση κοστίζει μόνο 264€*.

«Με 1.4 εκατομμύρια χρήστες και το 50% της αγοράς**, το Final Cut Pro αποτελεί τη νούμερο ένα εφαρμογή επεξεργασίας επαγγελματικού βίντεο», είπε ο Philip Schiller, Senior Vice President of Worldwide Product Marketing της Apple.  « To Final Cut Studio περιλαμβάνει περισσότερα  από 100 νέα χαρακτηριστικά και επεκτείνει σημαντικά την οικογένεια των ProRes codecs της Apple,  έτσι ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν να δουλέψουν στο studio με την καλύτερη ποιότητα video ή σε εξωτερικούς χώρους με περιορισμένο  εύρος ζώνης.»

To Final Cut Pro 7, η τελευταία έκδοση του λογισμικού επεξεργασίας της Apple που κέρδισε το Emmy Award, περιλαμβάνει νέες εκδόσεις των ProRes codecs της Apple, οι οποίοι υποστηρίζουν οποιοδήποτε workflow καθώς και τον ProRes Proxy, για offline επεξεργασία και επεξεργασία εν κινήσει σε τοποθεσίες με περιορισμένο εύρος ζώνης. Επίσης περιλαμβάνει το ProRes LT για, επεξεργασία γενικής χρήσης και το ProRes 4444 για επεξεργασία και δημιουργία οπτικών εφέ με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Το Easy Export παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να συνεχίσουν να εργάζονται στα projects τους καθώς η κωδικοποίηση διενεργείται στο background και η σκηνή εξάγεται στα YouTube, MobileMe, iPhone, iPod, Apple TV, DVD ή Blu-ray. Η υποστήριξη του iChat Theater, επιτρέπει τη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο μοιράζοντας τα timelines του Final Cut ή μεμονωμένα αποσπάσματα (clips), σε χρήστες του iChat που βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ακόμα και αν δεν έχουν εγκατεστημένο το Final Cut Pro. Στα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται τα νέα εργαλεία για άμεση αλλαγή της ταχύτητας αναπαραγωγής των αποσπασμάτων (clip), τα alpha transitions που δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας εκπληκτικών εφέ χρησιμοποιώντας κινούμενες επιστρώσεις (mattes), και η υποστήριξη του native AVC-Intra που χρησιμοποιείται από τις νεότερες κάμερες υψηλής ποιότητας της Panasonic.

Το Motion 4 επεκτείνει τα εύχρηστα και βραβευμένα εργαλεία κίνησης (animation) δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν γρήγορα οτιδήποτε, από απλούς τίτλους μέχρι κινούμενα credit rolls και εκπληκτικά κινούμενα γραφικά. Ο εμπλουτισμός των τρισδιάστατων συνθέσεων γίνεται ευκολότερα από ποτέ με τις νέες παραμετροποιήσιμες επιλογές, οι οποίες προσθέτουν φώτα και προβολείς για τη δημιουργία ρεαλιστικών σκιών ή για τη μετατροπή οποιουδήποτε σχήματος, video- επίπεδου ή πινελιάς (paint stroke) σε αντανακλαστική επιφάνεια. Το Motion 4 δίνει την ευελιξία στους χρήστες να ρυθμίζουν το βάθος του πεδίου μέσα σε ένα τρισδιάστατο καμβά επιλέγοντας ένα μεμονωμένο αντικείμενο ή χρησιμοποιώντας πολλαπλά αντικείμενα για να δημιουργήσουν racking focus εφέ.

Το Soundtrack Pro 3 προσφέρει νέα, ισχυρά εργαλεία επεξεργασίας ήχου, όπως το Voice Level Match, το οποίο λαμβάνει τις πληροφορίες της έντασης του ήχου από το φωνητικό περιεχόμενο ενός κλιπ και τις εφαρμόζει σε κάποιο άλλο χωρίς να μεταβάλει το υπόλοιπο ηχητικό του περιεχόμενο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους χρήστες να διορθώνουν εύκολα τα λάθη στην ένταση της φωνής. Το βελτιωμένο File Editor περιλαμβάνει νέα εργαλεία για προηγμένη επεξεργασία και ακριβείς ρυθμίσεις της έντασης του ήχου, επεμβαίνοντας σε συγκεκριμένες συχνότητες, όπως το τσαλάκωμα ενός χαρτιού ή το χτύπημα ενός τραπεζιού, χωρίς να επηρεάζει τους διαλόγους. Το νέο εργαλείο Advanced Time Stretch, «τεντώνει» και συμπιέζει τον ήχο με εκπληκτική ακρίβεια χρησιμοποιώντας τρεις αλγορίθμους που έχουν σχεδιαστεί από την Apple καθώς και άλλους που διατίθενται με τη μορφή plug-in, τρίτων κατασκευαστών.

To Color 1.5 είναι η εύχρηστη επαγγελματική εφαρμογή χρωματικής διαβάθμισης (grading) της Apple, η οποία τώρα υποστηρίζει ακόμα μεγαλύτερη γκάμα από sequences και εφέ του Final Cut Pro, ενώ η ενσωματωμένη ροή εργασιών παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να ολοκληρώνουν τα έργα τους χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το Final Cut Studio. Η υποστήριξη 4Κ παρέχει τη δυνατότητα χρήσης αρχείων απευθείας από την κάμερα, όπως το RED ONE και εξαγωγής σε ProRes για HD ή σε DPX για φιλμ. Τα νέα format υψηλής ποιότητας που υποστηρίζονται είναι τα AVC-Intra, XDCAM 422 και ProRes 4444, για χρωματική διαβάθμιση (grading) με χρήση της μέγιστης δυνατής πληροφορίας χρώματος.

Η εφαρμογή Compressor 3.5 απλοποιεί περισσότερο από ποτέ τη διαδικασία της κωδικοποίησης και της εξαγωγής σε διάφορα format χάρη στην ικανότητα του να ανιχνεύει αυτόματα τις ρυθμίσεις του QuickTime και να δημιουργεί ένα πρότυπο του Easy Export ή ένα μίνι «droplet» στην επιφάνεια εργασίας που αυτοματοποιεί συγκεκριμένες εντολές του Compressor. Οι νέες, παραμετροποιήσιμες επιλογές για την κοινή χρήση των αρχείων διευκολύνουν κατά πολύ τη δημοσίευση τους στο YouTube και το MobileMe, καθώς και την εξαγωγή τους στα iPhone, iPod, Apple TV και σε κινητά τηλέφωνα. Με τα έτοιμα μενού (menu templates) και τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις κωδικοποίησης μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε δίσκους Blu-ray με υψηλής ποιότητας υλικό HD. Το Final Cut Studio επίσης περιλαμβάνει το DVD Studio Pro, ένα ισχυρότατο περιβάλλον δημιουργίας DVD (DVD authoring) με εργαλεία drag and drop, επεξεργασία επί της οθόνης και προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο.

Τα Soundtrack Pro και Compressor επίσης διατίθενται και σαν μέρη του νέου Logic Studio, παρέχοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του Final Cut και του Logic να συνεργάζονται και να μοιράζονται αρχεία.

Η Apple επίσης παρουσίασε το Final Cut Server 1.5, το εργαλείο αυτοματισμού και διαχείρισης πόρων για το Final Cut Studio. Ο Final Cut Server 1.5 περιλαμβάνει ισχυρά νέα χαρακτηριστικά, όπως η χαμηλών απαιτήσεων σε πόρους offline επεξεργασία με τον ProRes Proxy, οι ιεραρχίες παραγωγής για την οργάνωση των μέσων και η υποστήριξη για σταθερές σκηνές που προσφέρει τη δυνατότητα προβολής και διαχείρισης σκηνών με φωτογραφίες για χρήση σε ροές γραφικών και εφέ. Ο Final Cut Server περιλαμβάνει απεριόριστες άδειες χρήσης client και κοστίζει 884€* ή 264€* σαν αναβάθμιση.

* στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 19%

** Βάσει στοιχείων της αγοράς broadcast και επαγγελματικού video από την εταιρία ερευνών SCRI International, Inc. τα οποία δείχνουν ότι η Apple είναι ο ηγέτης στην αγορά του post production κατέχοντας το 50% των αγορών το 2008 σε broadcast & post non-linear editor.

Reblog this post [with Zemanta]

Ίσως σας αρέσουν επίσης…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>